Share on Facebook

A Trusted Friend in a Complicated World

If You Can Answer These Mensa Quiz Questions, You’re Probably a Genius

Here's a fun way to put your IQ through its paces. Try these sample questions!

an illustrated brain wearing glasses with an orange backgroundJolygon/getty images

Are you a genius?

Mensa is a society for bright people, and the only qualification to get in is to have a high IQ. Test your IQ with this tricky practice Mensa IQ test. Get a pencil and paper ready because you’re going to need to write out your thoughts to find the answers to the questions on this quick IQ test. How many Mensa questions can you get correct? If you need a brain boost before you start, try playing these brain games and solving these hard riddles to get your mind warmed up.

MensaRD.com

Question 1:

What is the 4-digit number in which the first digit is one-fifth of the last, and the second and third digits are the last digit multiplied by 3? (Hint: The sum of all digits is 12.) To test your smarts further, see if you can pass this elementary school math test.

Mensa2RD.com

Answer:

1,155. Try out these math riddles that only the smartest can get right.

Mensa QuestionRD.com

Question 2:

Jane went to visit Jill. Jill is Jane’s only husband’s mother-in-law’s only husband’s only daughter’s only daughter. What relation is Jill to Jane? These brain teasers will leave you stumped.

Mensa101RD.com

Answer:

Jane’s daughter (Jane’s mother’s husband is Jane’s father, his daughter is Jane and Jill is her daughter). How many of these long riddles can you solve?

Mensa QuestionRD.com

Question 3:

Tabitha likes cookies but not cake. She likes mutton but not lamb, and she likes okra but not squash. Following the same rule, will she like cherries or pears? Thought this was hard? Try answering these trick questions.

Mensa QuestionRD.com

Answer:

Cherries (Tabitha only likes food with two syllables). Tabitha also enjoys these “What am I?” riddles.

Mensa7RD.com

Question 4:

In a footrace, Jerry was neither first nor last. Janet beat Jerry. Jerry beat Pat. Charlie was neither first nor last. Charlie beat Rachel. Pat beat Charlie. Who came in last? After you figure out this genius test question, see if you can spot the difference in these photos.

Mensa8RD.com

Answer:

Rachel. Now see if you can find the hidden objects in these photos.

Mensa QuestionRD.com

Question 5:

What is the number that is one more than one-tenth of one-fifth of one-half of 4,000? These tricky word puzzles will leave you stumped.

Mensa QuestionRD.com

Answer:

41 (4,000/2 = 2,000, /5 = 400, /10 = 40, + 1 = 41). Now, see if you can solve this mind-bending triangle puzzle.

Mensa QuestionRD.com

Question 6:

Find the number that best completes the following sequence: 1 2 4 7 11 ? 22. Want to try something a little easier? These are the best riddles for kids.

Mensa QuestionRD.com

Answer:

16 (each number adds 1, 2, 3, 4, 5 and 6, respectively, to the preceding number). Only the smartest people can solve these detective riddles.

Mensa13RD.com

Question 7:

Marian bought 4 oranges and 3 lemons for 90 cents. The next day, she bought 3 oranges and 4 lemons for 85 cents. How much did each lemon and orange cost? This spelling test from 1974 will drive you nuts.

Mensa14RD.com

Answer:

Oranges cost 15 cents each; lemons cost 10 cents each. Want a break from the Mensa test? Let’s see if you can figure out which photo doesn’t belong in these puzzles.

Mensa QuestionRD.com

Question 8:

Start with the number of total mittens lost by 3 kittens, and multiply by the voting age in the United States. What’s the answer?

Mensa QuestionRD.com

Answer:

216 (3 kittens at 4 mittens each = 12 x 18). Don’t forget to bookmark these math tricks you’ll wish you knew sooner.

Mensa QuestionRD.com

Question 9:

There is at least one 9-letter word that contains only 1 vowel. Do you know what it is? These word search puzzles are another fun way to work your brain.

Mensa QuestionRD.com

Answer:

Strengths.

Mensa19RD.com

Question 10:

Using all the letters each time, can you make at least 3 words from the letters REIAMN? Did you know the most complicated word in English is only three letters long?

Mensa222RD.com

Answer:

AIRMEN, MARINE and REMAIN. Now that you’ve taken this Mensa IQ test, try solving these printable crossword puzzles.

For more information and practice questions, visit American Mensa.

Reader's Digest
Originally Published in Reader's Digest